недеља, 3. октобар 2021.

Kolima kroz Tursku 2021. (12. deo)

 

KARATAJ I KAJZERI

 

   Naše odredište za ovaj dan bio je Kajzeri, ali smo stali i da vidimo Karataj han, jer nam je bio usput. Ovaj han iz 1235. godine nalazi se pedesetak kilometara istočno od Kajzerija. Radi se o jednom od najmonumentalnijih i najbolje očuvanih seldzučkih hanova. Arhitektura mu je tipična za ovu vrstu građevina. Kroz moćni ukrašeni portal ulazi se u veliko četvrtasto dvorište sa prostorijama okolo. Na kraju ovoga dvorišta nastavlja se nešto manja, takođe pravougaona građevina, ali sa krovom. Nema šta, sjajno zdanje!

Karataj han.



   Nije nezanimljivo ni mestašce Karataj u kome se han nalazi. Većina kuća je od kamena sa ravnim krovom. Na nekoliko prozora visile su niske kobasica – sudzuka. Nismo se dugo zadržali i posle nekih malo više od sat vremena seli smo u kola i ubrzo stigli u Kajzeri.

Karataj han.




  Kajzeri je grad od oko 850.000 stanovnika. Nalazi se u podnožju već pominjanog neaktivnog vulkana Erdzijes (3916m). Nekada se zvao Eusebia, a za vreme cara Tiberija preimenovan je u Cezareja. U njemu je rođen Vasilije Veliki, glavni organizator i utemeljivač manastirskog života po Kapadokiji. Druga poznata ličnost iz ovoga kraja je čuveni osmanlijski arhitekta Mimara Sinan. Danas Kajzeri, zbog njegovog ekonomskog razvoja, krasi epitet “anadolski tigar”. Uprkos  tom svom ekonomskom bumu ovaj grad važi i za najislamskiji u Turskoj, posle Konje.

Kajzeri.


   Kajzeri je poznat i po velikom broju sačuvanih seldzučkih spomenika kulture, kao što su: Mahperi Hunat Hatun kompleks, koji je podigla supruga Aladina Kejkubada 1238. godine, Hunat Hatun medresa iz 1237. goine, Sahabija medresa iz 1267. godine, Ulu dzamija, Ćifte medresa, brojna kumbeta.

Ulu dzamija.


   Najviše smo se zadržali u Gevher Nesibe hostanesi, seldzučkoj bolnici iz 121. godine, u kojoj je danas smešten Muzej Seldzuka. Muzej nije loš. Postavka je, onako, više edukativna, nije da raspolaže ne znam kakvim artefaktima, već je zamišljena da predstavi u osnovnim crtama seldzučku kulturu.

Gevher Nesibe hostanesi.


   Dosta vremena smo proveli i u tvrđavi, jer se u njoj nalazi arheološki muzej, koji je odličan. Sve ovo što smo posetili u Kajzeriju je zanimljivo, ali mi smo baš bili prezasićeni obilaženjem raznih seldzučkih spomenika, te smo, moram da priznam, sve to obišli, da eto obavimo i to zbog čega smo došli u ovaj grad. Dobro, ovime smo završili sa Seldzucima, od sutra, pa na dalje gledamo sasvim drugačije stvari.

Tvrđava u Kajzeriju.



4 коментара:

  1. Za Karataj karavanseraj prvi put čujem takodje, stavljen na listu. Kajzeri sam bio 2008, kad sam peo Erdzijes (i kad sam zamalo bio rahmetli, pu pu :), ali grad sam površno jako obišao tad. Mora ponovo da odem detaljnije da pogledam.

    ОдговориИзбриши
  2. Ma, ja sam pre puta pronasao neki sajt posvecen svim turskim karavansarajima. Ima ih koliko hoces i to mislim onih dobro ocuvanih. Prosto nema smisla sve ih obilaziti.

    ОдговориИзбриши