недеља, 3. септембар 2023.

Kolima do ruskog Arktika 2023. (4. deo)

 

NARVA

 

   Iz Jurmale smo se uputili ka 450 kilometara udaljenoj Narvi, gde se nalazi granični prelaz između Estonije i Rusije. Tom prilikom smo još jednom prošli kroz Rigu i opet sam se oduševio ovim gradom. Čak i ovi ne tako centralni delovi letonske prestonice, kroz koje smo se ovaj put vozili, krcati su raskošnim zgradama napravljenim u Art nuvo maniru. Nema šta, pravi grad!

Jurmala - Narva.


   Estonsko – ruska granica se prelazi na taj način što se unapred zakaže preko interneta termin i ta usluga se naplaćuje 5 eura. Preko puta grada Narve nalazi se ruski grad Ivangorod, a razdvaja ih reka Narva. Između njih je most. Sa jedne strane mosta je estonska granična kontrola, a sa druge ruska. Mi smo stigli u 17 h, tj. tačno za kad smo zakazali. Prelazak funkcioniše tako što staneš u red u jednoj sporednoj ulici i tu čekaš da ti se na nekom semaforu upali zeleno svetlo. Onda se odvezeš do velike gvozdene kapije ispred koje se zaustaviš dok estonski službenik proveri da li i za kada imaš zakazano. Tek kada ti on otvori ta vrata ulaziš unutra i onda kreću granične formalnosti. Sve je to bezveze organizovano, loše objašnjeno i još gore obeleženo. Što je najgore, nemaš koga da pitaš, jer prvog estonskog službenika možeš da vidiš tek kad prođeš tu kapiju. Muvali smo se neko vreme oko graničnog prelaza pokušavajući da skapiramo kako sve to funkcioniše i pošto nismo imali prilike da pitamo ni jedno zvanično lice obratili smo se ljudima koji su čekali u redu da uđu u Rusiju. Od njih smo saznali da to što smo zakazali prelazak u 17 h možemo da okačimo mačku o rep. Zbog gužve na granici zakazani termini ne važe i na granični prelaz treba da dođemo kada nam putem SMS-a stigne poruka o novom terminu. Ta poruka trebalo bi da stigne otprilike 12 sati pre novog zakazanog termina. Za svaki slučaj predložili su nam da odemo do neke ustanove koja se bavi tim zakazivanjima i organizacijom prelaska granice. Ta ustanova se, inače, nalazila negde na periferiji Narve, među nekim raspalim stovarištima. Njihov službenik je znao engleski jezik i potvrdio nam da sedimo u Narvi i čekamo famozni SMS sa novim terminom, za koji se ne zna kada će nam stići. Sve mi je to delovalo bezveze i počeo sam da sumnjam da ćemo uopšte ući u Rusiju.

Narva.


   Šta da se radi, pronašli smo neki hotel, malo predahnuli i onda krenuli u šetnju Narvom. Ovaj pogranični grad ima nešto preko 50.000 stanovnika, od kojih Estonaca ima svega 5%, a ostalo su Rusi. Iako je treći po veličini grad u ovoj državi, ekonomski je u gorem stanju nego većina drugih mesta u Estoniji. Kažu da se to radi namerno zato što u njemu žive Rusi.

Tvrđava u Narvi.



   Simbol grada je tvrđava, koja je podignuta 1256. godine, kada su Narvom vladali Danci. Prvo, pravo, kompletno kameno utvrđenje izgradili su 1346. godine Tevtonci. Odmah preko puta, na drugoj obali nalazi se još moćnija Ivangorodska tvrđava, koju je 1492. godine podigao Ivan III Vasiljevič (1440 – 1505), Veliki moskovski knez, a od 1462. godine Knez svih Rusa, jer je ujedinio veći broj kneževina. Bio je prilično uspešan vladar. Oslobodio je delove zemlje od Mongola, centralizovao vlast, izdao prvi zbornik zakona, uspešno je ratovao protiv Litvanaca i Šveđana, poslao prvu ekspediciju na Arktik, na svoj dvor dovodio zapadnoevropske umetnike, graditelje itd. Oženio je vizantijsku princezu Zoju Paleolog, koja je, inače, jednim delom srpskog porekla, te je zbog toga sebe smatrao naslednikom Istočnog rimskog carstva i zaštitnikom pravoslavlja.

Tvrđava u Ivanogorodu.


   Tvrđava u Narvi je maltene jedino što baš vredi da se vidi, tako da smo ostatak popodneva proveli u besciljnom bazanju ovim mestom. Narva je bila krcata automobilima sa ukrajinskim tablicama. Ukrajinci koji žele da otputuju u Rusiju moraju da idu ili preko Letonije ili preko Estonije. Verovatno se radi o ljudima koji se osećaju Rusima, koji su iz mešovitih brakova, koji imaju rodbinu u Rusiji ili tamo rade i sl. Takvih je očito baš mnogo, a Rusi, da li zbog terorističkih akcija koje su organizovane po Ruskoj federaciji ili zbog čega već, ne gledaju na njih blagonaklono. Svi koji ulaze u Rusiju bivaju detaljno pregledani, svaki automobil ide na rendgen. Međutim, ne stvaraju se zato gužve na granicama, već ruske vlasti namerno opstruiraju njihov ulazak u zemlju, da bi se što manje njih uopšte u to upustilo. Koliko sam obavešten, policiji je naređeno da se po jedno vozilo pušta na svakih sat vremena. Eto, zbog toga se u Narvi danima čeka da bi se prešla granica i ušlo u Rusiju.

Нема коментара:

Постави коментар