понедељак, 4. септембар 2023.

Kolima do ruskog Arktika (13. deo)

 

TERIBERKA

 

   Iz Murmanska smo jedan dan napravili izlet do malog ribarskog mesta Teriberke, na obali Barencovog mora. Severnije se kolima ne može. Ovo živopisno naselje postalo je popularno nakon filma Aleksandra Zvjaginceva “Levijatan” iz 2014. godine, pošto se njegova radnja odvija u Teriberki. Gledao sam ga i nije me nešto oduševio, ali jeste ambijent u kome je snimljen.

   Teriberka se nalazi na Kolskom poluostrvu i udaljena je 135 km od Murmanska. Kolsko poluostrvo su nekada naseljavali Sami, tj. Laponci. Teško je proceniti koliko danas ima pripadnika ovoga naroda. Ukupno negde između 60.000 i 100.000. Najviše ih je u Norveškoj, nešto manje u Švedskoj, još manje u Finskoj, a u Rusiji ih nema ni 2.000. Radi se o nomadima, koji govore ugrofinskim jezikom, a poznati su po uzgajanju irvasa. Oni su jedini belački narod koji gaji ovu životinju. Irvas im je oduvek bio izuzetno važan, njegovo meso su jeli, od kože pravili odeću i obuću, od kosti i rogova alatke, a od rogova i razne meleme. Osim irvasa gaje i ovce, a bave se i ribarstvom. To malo Laponaca što je ostalo u Rusiji uglavnom je skoncentrisano u mestu Lovozero.

   Put do Teriberke je pristojan, a prolazi se kroz tipičnu arktičku tundru. Reč tundra  može da se prevede kao ledina bez drveća”. I stvarno, drveća, ako ga i ima, to je neko kržljavo. Uglavnom dominira trava, mahovina i nekakvo žbunje. Rekoh da je put pristojan, ali to važi samo do poslednjih tridesetak kilometara pred ovim mestom. Tada prestaje asfalt i dalje se ide zemljanom dzombavom dzadom, a moj auto nizak, da ne može biti niži, te sam morao da budem pažljiv.

Na putu za Teriberku.



   Posle dosadnog truckanja najzad dođosmo do Teriberke. Ovo naselje se nalazi na velikoj peščanoj plaži i zapravo leži na pesku. Dok sam tražio gde da se parkiram zaglavio sam se u tom pesku. Kreten! Nemam racionalno objašnjenje zašto sam odlučio da probam da prođem nekom peščanom stazom, iako je bilo očito da je to nemoguće. I to ne da sam se zaglavio, nego do koske. Prišlo nam je nekoliko Rusa koji su probali da nas izguraju, ali nije imalo šanse. Onda se pojavila tojota hiluks iz koje su izašli neki momci i smešeći se pitali nas nešto u fazonu “Srbi, otkud ovde, šta radite u tom pesku”. Zakačiše nas sajlom i izvukoše. Nudili smo im da ih častimo ili da ih vodimo na piće, ali nisu hteli ni da čuju.

Teriberka.



   Parkirali smo auto, ovaj put na čvrstom tlu i krenuli u šetnju po Teriberki. Realno, ovde nema bogzna šta da se vidi, ali je ambijent super. Velika peščana plaža na obali Barencovog mora i duž nje raštrkane drvene kuće. Ništa tu nije upicanjeno, tačnije dosta toga je i u raspad stanju, ali je i te kako živopisno. Između kuća su parkirani isključivo dzipovi i kvadovi, pošto druga vozila u ovoj surovoj prirodi veći deo godine nema šta da traže. U stvari, mogu motorne sanke, a one su sada bile ili pod ceradama ili u garažama. Koliko ima kopnenih vozila, toliko ima i čamaca. Na sve strane se suše ribarske mreže, ispod tremova su razapete kože irvasa, nekoliko haskija se izležavalo na peščanim ulicama. Dopala mi se Teriberka, verovatno pre svega što u dosadašnjim lutanjima po belom svetu na ovakve prizore nisam nailazio. Ima u ovom mestu i par, baš oronulih sovjetskih zgrada.




   Nema šta leti je ovde lepo, ali kako li je zimi, kad zagudi i kada su dobar deo godine odsečeni od ostatka sveta. Tokom zime često bude zavejan put do Murmanska i onda se ide u konvojima. Odredi se datum i čas polaska, ispred idu mašine za čišćenje snega, iza kolona automobila i tako se dođe do ovde.





   U jednom delu Teriberke nalazi se tzv. groblje brodova, gde su snimane pojedine scene iz Levijatana. Taj film je baš proslavio ovo mesto, a bogami i učinio mnogo za njegov razvoj. Pošto je postalo zanimljivo turistima, duž plaže su izgrađene male drvene kuće, verovatno za iznajmljivanje, otvoreno je par restorana, na jednoj drvenoj platformi postavljen je veliki skelet kita (kao sa plakata za film), doneta je i jedna mala podmornica. Meštani organizuju turistima izlete po okolini, vode ih na pecanja, voze kvadovima i čamcima. Postoji čak i škola ronjenja. U jednom koralu je smešteno i manje krdo irvasa, što naravno privlači decu itd.





   Tokom šetnje po Teriberki spazili smo tezgu na kojoj su bili poređani morski ježevi, koji važe za specijalitet u ovim krajevima. Zapravo, jede se samo ikra od ovih morskih stvorenja. Tu na toj tezgi ribar koji ih je prodavao, ih je na licu mesta čistio i služio zainteresovane. Nožem iseče vrh ježa, izbaci sve osim narandzaste ikre, da ti malu plastičnu kašičicu i to je to. Inače, po restoranima je ikra od ježa poprilično skupa, a ovde se pet komada prodavalo za 750 rubalja, što je oko 7,5 eura. Nisam imao uopšte velika očekivanja, ali pokazalo se da su ježevi baš dobri. Probao sam i neke žive školjke, ali to je bilo bezveze. Dok smo degustirali te plodove mora, malo smo ćaskali sa jednim ruskim bračnim parom, koji kažu da su se uvek čudili tokom svojih letovanja po Mediteranu, što tamo niko ne jede ježeve, a u Rusiji su specijalitet.



   Razmišljao sam i da se okupam u Barencovom moru, ali sam odustao, te sam se zadovoljio gacanjem po plićaku. Jebiga, pijem neke silne lekove za pritisak, a svojevremeno me je poznanik kardiolog kritikovao što sam plivao u Atlantiku u doba kada nije vreme za kupanje, jer se, valjda, skupljaju krvni sudovi, bla, bla, bla. Nekoliko Rusa je ušlo u more, plivalo par minuta i izašlo. Između ostalih i jedna tinejdzerka. Niko od njih se nije nešto pripremao, kvasio ispod miški, nego su jednostavno odmah skakali u vodu.





   Pročitah negde i jednu zanimljivu priču o Teriberki tokom II svetskog rata. Dok su se u obližnjem Murmansku vodile ogorčene borbe sa nacistima, stanovnici ovog ribarskog mesta dobili su specijalan zadatak – da love ribu. Trebalo je nahraniti sovjetsko stanovništvo i crvenu armiju. Kažu da su muškarci išli na more u ribolov i kada su uslovi bili više nego opasni, a da su žene radile na sušenju i konzerviranju ulova. Tokom tih ratnih godina ulovljeno je neznam koliko miliona tona ribe. U svakom slučaju rekord koji nikada nije oboren.


Murmansk - Teriberka.


Нема коментара:

Постави коментар