понедељак, 4. септембар 2023.

Kolima do ruskog Arktika 2023. (7. deo)

 

STARA LADOGA

 

   Kao što rekoh, Stara Ladoga je danas malo selo, ali i te kako značajno, jer je tu nastala Rusija. Naime, prema brojnim srednjovekovnim hronikama ovdašnja slovenska i finska plemena su godinama međusobno ratovala i da bi nekako došli do mira dogovorila su se da pozovu Varjage (Ruse) da dođu, zavedu red i vladaju nad njima. Varjazi su Vikinzi, koji su se osim pljačkom i plaćeničkim poslovima ozbiljno bavili i trgovinom. Na osnovu tog poziva 862. godine u Ladogu dolazi varjaški vođa Rjurik sa svoja dva brata. Tako je nastala Rusija i njena prva vladarska dinastija Rjurikoviča.

Stara Ladoga.


   Stara Ladoga se nalazi na reci Volkhova, koja je spajala Baltičko more sa Novgorodom, a odatle se dalje unutrašnjim plovnim putevima moglo stići sve do Crnog mora i Vizantije. Arheološka iskopavanja su pokazala da je ovo mesto bilo naseljeno i pre dolaska Varjaga i da je osnovano 753. godine. Rjurik je posle nekog perioda napustio Ladogu i prešao u Veliki Novgorod, a njegov potomak Oleg je kasnije prestonicu premestio u Kijev (Kijevska Rusija). Današnji ukrajinski grb sa stilizovanim trozubcem, u stvari, je grb osnivača Rusije – Rjurikoviča.



   Glavna atrakcija u Staroj Ladogi je njena tvrđava, ali pošto se ona otvarala tek u 9 h, prvo smo otišli do Svetouspenskog ženskog manastira. Ne zna se tačno od kada postoji ovaj manastir. Po jednom predanju osnovala ga je knjeginja Irina (1001 – 1050), žena Jaroslava I Mudrog, Velikog kneza Kijevske rusije. Inače, Irina je, zapravo, Ingegerd Olfsdoter, tj. ćerka prvog hrišćanskog švedskog kralja, Olafa Šetkonunga. Po drugoj legendi osnivač je jedna druga Šveđanka Kristina Ingesdoter, tj. ćerka švedskog kralja Inga Starijeg i supruga ruskog vladara Mstislava I Velikog (1076 – 1132).

   Svetouspenski manastir je smešten na samoj obali reke Volkhov i opasan je manjim zidom. U okviru kompleksa postoji par crkava, trpezarija, i brojni drugi objekti. Sve te građevine su iz 18., 19., 20. veka, osim glavne crkve Uspenja Bogorodice. Ona je podignuta za vreme Mstislava Velikog ili njegovih sinova. Dimenzija je 18 x 14, a visine 20 metara. Ima kupolu na sredini, unutra 4 stuba i tri apside. Stradala je u požaru 1702. godine. Više puta je obnavljana i prepravljana. Tokom restauracije 1960. godine vraćen je njen prvobitni izgled.

Crkva Uspenja Bogorodice.


   Zatim smo otišli do tzv. Olegove mogile, odnosno nekoliko tumula (kurgana), koji se nalaze van sela, na visokoj strmoj obali Volkhove. Najveća “Olegova” mogila prečnika je 30 i visine 10 metara. U pitanju su prethrišćanske grobnice, a datuju se od 8. do 10. veka. Tu najveću predanje pripisuje Olegu, Rjurikovom sinu. Prema jednoj legendi, koju je dodatno ulepšao” Puškin, Olegu je neki prorok predvideo da će nastradati od svog omiljenog konja. Da bi to sprečio tražio je da odvedu konja što dalje od njega. Posle nekoliko godina saznao je da je konj crkao. Obradovao se što se proročanstvo nije ispunilo, ali hteo je da vidi kosti svoga konja, da se uveri da više nije živ. Kada su ga odveli do mesta gde je ležao skelet ove životinje iz konjske glave iskočila je zmija i ujela ga i tako je završio Oleg Mudri. Sa mesta gde se nalaze ovi kurgani pruža se baš dobar pogled na tvrđavu Stare Ladoge i njene manastire. Tipičan ruski prizor, odnosno ja sam baš tako oduvek zamišljao Rusiju.

Olegova mogila.



   Nakon što smo obišli manastir i Olegovu mogilu prošlo je 9h, te je otvorena glavna atrakcija Stare Ladoge, njena tvrđava i mi smo se uputili ka njoj. Ona je smeštena na ušću male reke Ladožke u Volkhnov. Prvo drveno utvrđenje tu je podigao Rjurik, ali ono nije dugo trajalo. Na prelazu iz 9. u 10. vek knez Oleg je sazidao pravu kamenu fortifikaciju. Nju je 997. godine, sudeći po jednoj skandinavskoj sagi, razorio Norvežanin Erik Hakonson. Godine 1114. knez Mstislav je izgradio novu tvrđavu sa jednom kulom i zidovima debelim 3 i visokim 8 metara. Krajem 15. veka, zbog odbrane od topova, opet je morala da se prepravlja i tada je dobila današnji izgled. Ima tri kule kružne osnove i jednu četvrtaste u kojoj se nalazi glavni ulaz. U tim kulama smeštene su odlične postavke sa brojnim zanimljivim eksponatima i to od najranijih varjaških, pa sve do onih iz 18. veka. Jedna od ovdašnjih legendi kaže da u tzv. Tajnoj kuli postoji skriveni prolaz koji vodi do Rjurikovog groba, što je, naravno, arheologija demantovala.



   Unutar utvrđenja nalaze se i dve crkve, zidana i drvena. Zidana je posvećena sv. Đorđu i napravljena je 1136. godine. Po izgledu je gotovo identična crkvi u Svetouspenskom manastiru, ali je za razliku od nje ovde sačuvan živopis, koji me, uzgred, baš i nije impresionirao. Kada je papa Grgur IX pokrenuo krstaški pohod na Rusiju, prema jednom predanju, u ovoj crkvi je Aleksandar Jaroslavič osveštao svoj mač. Izgleda da mu je bog uslišio molbe, pošto je usledila velika ruska pobeda u bici na Nevi, nakon koje je Aleksandar zaradio nadimak Nevski.


Crkva sv. Đorđa.


   Druga drvena crkva posvećena je sv. Dimitriju i navodno je napravljena 1646. godine. Kad god čujem za te tako stare drvene građevine uvek se setim uličnog čistača Trigera iz serije Mućke” (Only Fools and Horses), koji se u jednoj sceni hvali nagradom gradske uprave, zato što je jednu istu metlu koristio 20 godina. Tokom tog perioda promenio je 17 glavi metli i 14 drški. Sve mi se čini da je nešto slično i kada je u pitanju ova crkva iz 17. veka. Nema veze, radi se o sjajnoj, tipičnoj ruskoj, bogomolji.

Crkva sv. Dimitrija.


   Na kraju, treba još reći da je uz južni bedem ladoške tvrđave krajem 16. veka izgrađeno zemljano utvrđenje sa karakterističnim bastionima za to doba.  Nakon što smo završili sa obilaskom tvrđave, otišli smo da bacimo pogled na moderan spomenik Rjurika i Olega i to je bilo to.

Spomenik Rjurika i Olega.


   Vreme je bilo da se krene dalje, samo kuda? Posle kratkog razmišljanja rešili smo da idemo direktno do Petrozavodska, do koga ima nešto više od 300 km, odnosno oko 4 sata vožnje. Negde otprilike na pola puta prešli smo iz Lenjingradske oblasti u Republiku Kareliju, što, u stvari, može da se kaže “Sada smo, bre, stvarno na severu”. Tu negde smo i zastali, jer smo videli da se prodaje dimljena riba. Kupili smo jednu poveću pastrmku i jednog smuđa. Moram da napomenem, te pastrmke iz ovog dela sveta, nemaju, gastronomski gledano, dodirnih tačaka sa kalifornijskim koje se kod nas uzgajaju. To je nebo i zemlja! Ove su neuporedivo bolje, a meso im je crvenkaste boje kao kod lososa. I pastrmka i smuđ su bili izvanredni. Kako i ne bi bili, sveže, toplo dimljene, tek izvađene iz pušnice. Omlatismo ih uz par hladnih piva samo tako.



   Posle klope nastavili smo dalje relativno dobrim putem, koji prolazi kroz nepregledne šume. Od drveća su dominirali neki ogromni, vitki, kao strela pravi četinari i breze. Nije nedostajalo ni raznoraznih vodenih tokova, reka, jezera. Lepo, nema šta, prava nedirnuta priroda.

   Kasno popodne stigli smo u Petrozavodsk. Namučili smo se dok nismo našli slobodnu sobu među ovdašnjim hotelima. To nam je pošlo za rukom tek u petom, šestom pokušaju. Ura! Konačno tuš i krevet! Pre tačno 34 sata krenuli smo iz Narve za Talin, posle čega je usledilo poludnevno pešačenje po estonskoj prestonici, pa smo se vratili u Narvu, pa se akali na granici, pa se odvezli do Peterburga, pa odatle u Staru Ladogu i na kraju dođosmo u Petrozavodsk. Tokom ta 34 sata vozio sam preko 1.000 km i dremnuo maksimalno 2 sata i to u kolima. Nije da se hvalim, ali nisam siguran da mnogo vozača može to da odradi.

Stara Ladoga - Petrozavodsk.


Нема коментара:

Постави коментар