недеља, 27. април 2014.

Nepal 2014. (14. deo)



PUTEM ZA KATMANDU


   Sabajle sam se ukrcao u autobus i krenuo natrag u Katmandu. Put je bio loš, prizori zanimljivi, a nepalski vozači ludi, tako da nije bilo dosadno. Vraćao sam se istim drumom kojim sam i došao, s tim što smo sada išli trakom koja se pruža uz ivicu kanjona, pa sam tokom vožnje ubijao vreme fotografišući pejzaže. Najviše sam škljocao u pravcu sklepanih ugostiteljskih objekata, tj. odmorišta za vozače, od kojih je svaki, obavezno, ispred imao zemljanu peć. Fotkao sam i reku, stepenaste bašte, viseće mostove i slično.

   Zanimljivi su mi bili i šareni, ukrašeni autobusi i kamioni marke “tata”. Osim što su ofarbani raznim bojama, kamioni često na sebi imaju i natpise tipa “KING OF THE ROAD”, nacrtanog Budu, lotosov cvet, ali i neke parole kao recimo “pušenje je štetno za zdravlje”. Na zadnjem delu najčešći natpis glasi “SEE YOU”. Video sam jedan takav kamion, na kome je pisalo “ROCK STAR”, koji je sleteo sa puta i grupu ljudi kako pokušava da tu nešto pomogne.
Kamion "Tata".


Kamion koji je sleteo sa druma.

   I tako, posle duge vožnje, stigoh u Katmandu. Kiša je jako padala, tako da sam pet minuta po napuštanju autobusa bio potpuno mokar. Otišao sam do našeg nekadašnjeg hotela, u koji su za neki dan trebalo da se vrate i moji prijatelji, ali u njemu nije bilo mesta. Nema veze, uzeo sam sobu u prvom sledećem, koji je baš bio jeftina rupčaga. Ovaj hotel je, izgleda, bio popularan kod novokomponovanih zapadnjaka-budista, pošto mi je cela soba bila išarana nekim citatima kojekakvih istočnjačkih mudrosti. Osim tekstualnog proseravanja, ti paćenici su ostavili i razne budističke crteže po zidovima. 

3 коментара:

  1. E sad, kaži mi neke praktične brojke. Npr. cena buske karte koliko je bila? Dalje, koliko se kreće smeštaj tamo po tim rupčagama za noć? Onda, jesi video puno kola na drumovima, da li može efikasno da se stopira? I kaži nešto oko cena ulaznica,kolike su.

    ОдговориИзбриши
  2. Između Katmandua i Pokare, kao i između Pokare i Čitvana, tj. Čitvana i Katmandua voze dve vrste buseva. Obični i turistički. Kod ovih običnih je cena baš zanemarljiva, nešto skroz bezveze. Kod ovih drugih opet ima par kategorija, ne sećam se tačno, ali negde između 10 i 20 dolara i uključen ručak. Za stopiranje ne znam. Što se tiče prenoćišta ja sam plaćao od 6 dolara do 10 dolara. S tim što ne mora da znači da je rupa, tako sam recimo u Pokari za 8 dolara imao odličan smeštaj. Ulaznicu sam samo na jednom mestu platio, na sva druga mesta sam ušao sa mojom propusnicom. Jedino je skup ulazak na trg (Katmandu, Bhaktapur, Patan), ali nije nikakav problem ući iz neke od sporednih ulica.

    ОдговориИзбриши
  3. Aha, znači jeftino, cool. A čekaj, kakvu tačno propusnicu imaš? Pričao si mi ranije, neka muzejska ili šta već? Ima li to negde da se vidi na netu kako izgleda? Ja imam PRESS ulaznicu koja po ovim zemljama ne prolazi baš, mora da se natežeš. U Kini npr. ne prolazi nikako ali negde kad kreneš u raspravu puste te. U Koreju sad kad sam išao isto su se malo čudili ako ih ubediš pa te puste. :) A to ulasci na trgove da se naplaćuju, jedna od najglupljih stvari koje sam čuo da se naplaćuju. :)

    ОдговориИзбриши