Ознаке

Albanija (7) Azerbejdzan (8) Bugarska (16) Delta Dunava (11) Egipat (1) Grčka (6) Gruzija (23) Iran (20) Istanbul (7) Italija (10) Izrael (18) Jermenija (13) Jordan (1) Kazahstan (17) Kina (17) Kirgizija (17) Krim (11) Mađarska (2) Makedonija (2) Maroko (1) Moldavija (12) Nepal (16) Pridnjestrovlje (12) Rim (9) Rumunija (37) Rusija (5) Sirija (7) Transilvanija (14) Turska (23) Ukrajina (14) Uzbekistan (17)

субота, 01. октобар 2016.

Rumunija, Moldavija i Pridnjestrovlje (3. deo)ADAMKLISI

   Iz Trgovišta smo se uputili na jug, izbili na autoput i zapucali na istok, pravo ka Dobrudzi. Planirali smo da zaobiđemo Bukurešt, ali smo omanuli, te smo izgubili neko vreme tumarajući po rumunskoj prestonici. Na kraju smo se nekako snašli i nastavili putovanje ka našem sledećem odredištu. Čim smo prešli Dunav isključili smo se sa auoputa i vijugajući blagim, peskovitim, golim brdima Dobrudze stigli smo u mesto Adamklisi.
   Ovde smo došli zbog Tropeum Trajanija, odnosno zbog Trajanovog trofeja. Tropeum je vrsta spomenika koje su Stari Rimljani postavljali povodom svojih pobeda, najpre na samom bojnom polju, a kasnije po gradovima i svetilištima. Tropeumi su posvećivani bogovima rata i kraj njih su prinošene žrtve. U početku je postavljano drvo na kome je vešano oružje neprijatelja, a kasnije su pravljeni od tvrđih materijala, kao što su bronza ili kamen. Jedan od najpoznatijih rimskih trofeja je ovaj u Adamklisiju.
Adamklisi, Tropeum Trajani.


   Podigao ga je car Trajan povodom svoje pobede nad Dačanima kod ovog mesta u zimu 101.-102. godine. U stvari, Tropeum Trajani je deo sakralnog kompleksa koji su činili: oltar sa počasnim natpisom, koji je ovaj car posvetio svojim vojskovođama i vojnicima, zatim tumul, tj. mauzolej u kome su simbolično sahranjeni njegovi borci i na kraju sam trofej.


   Tropeum se nalazio na kružnoj bazi sa sedam stepenika. Bio je cilindričnog oblika i završavao se kupastim krovom, na čijem vrhu se nalazilo heksagonalno postolje sa trofejom. Posvećen je Marsu Osvetniku. Bio je ukrašen sa 54 metope, na kojima su prikazane scene iz dačkih ratova, kao i sa 26 metopa sa predstavama zarobljenih Dačana. Ovaj spomenik nije sačuvan, a na mestu gde se nalazio odrađena je rekonstrukcija. Međutim, veliki broj i to ključnih delova Tropeum trajanija, uključujući 48 metopa od ukupnih 54, kao i sam trofej sa vrha, smešteni su u muzeju u Adamklisiju. Po meni, Rumuni su to odlično odradili. Na samom lokalitetu su postavili rekonstruisani Trajanov trofej, a u muzeju izložili metope, skulpture i natpise sa tropeuma. Ma, svaka čast!


   Inače, neke od scena sa metopa su preuzete sa čuvenog Trajanovog stuba, ali njihova nevešta izrada ukazuje da su, bez ikakve sumnje, autori bili lokalni majstori.

   Na kraju smo otišli i do ostataka obližnjeg rimskog grada i utvrđenja. Smatra se da je ovo utvrđenje podignuto da bi se osigurao nadzor nad monumentalnim Trajanovim spomenikom. Kasnije će se razviti u važan grad i ekonomski centar. Stanovništvo su činili veterani, kolonisti i domaća dako-getska populacija. Nastavio je svoj život i u vizantijskom periodu i trajao sve do početka 7. veka.
   Poseta Adamklisiju mi je bila fenomenalna.

Нема коментара:

Постави коментар