уторак, 4. октобар 2016.

Rumunija, Moldavija i Pridnjestrovlje 2016. (12. deo)



POVRATAK PREKO TRANSILVANIJE

   To bi bilo to. Nakon razgledanja oslikanih crkava Moldavije usledio je povratak. Prvo što je vredno pomena na tom putu, bila je vožnja preko karpatskog prelaza Tihuca. Ovaj prelaz iz Bukovine u Transilvaniju poznat je i pod nazivom Borgo prelaz, a proslavio ga je Bram Stoker u svom delu „Drakula“. Prizori su stvarno fantastični. Jebote, kao na „Milkinoj“ reklami, samo fale ljubičaste krave!
   I tako stigosmo do Bistrice, mesta koje smo izabrali za noćenje. Čim smo pronašli smeštaj, otišli smo da se malo promuvamo ovim gradom. Bistrica je jedan od čuvenih sedam saksonskih gradova Transilvanije. Danas je to ozbiljno mesto od oko 70.000 stanovnika, u kome osim Rumuna ima i nešto Mađara, sasvim malo Nemaca i pristojan broj Cigana. Nekada je Bistrica bila poznata po svojoj brojnoj jevrejskoj zajednici.
   Glavni simbol grada je velika evangelistička katedrala, koja se nalazi na glavnom trgu. Njenu izgradnju su započeli Nemci 1470. godine. Mnogo godina kasnije dodat joj je zvonik, što je učinilo ovo zdanje najvećom kamenom crkvom u zemlji.
Bistrica.

   I ovdašnja pravoslavna crkva datira iz srednjeg veka, ali je tokom vremena preživela mnoge promene i dobila sadašnji barokni izgled. Kada je izgrađena u 13. veku bila je franjevačka bogomolja. Zanimljiv je i red kuća nekadašnjih trgovaca iz 15. i 16. veka, koje povezuje pasaž, tj. trem sa 20 lukova. Ispade da nije loše što smo izabrali Bistricu za noćenje, a na kraju dana to je potvrdila i bogata, ukusna večera u jednom dobrom restoranu.
Bistrica.

   Ujutro smo nastavili dalje naš put na zapad, ka Srbiji. Ovo zvuči baš čudno – putovanje na zapad, u Srbiju. Da parafraziram onu čuvenu rečenicu „jebeš zemlju kojoj je Srbija zapad“.
   Prvu pauzu za kafu napravili smo u Aiudu. Tom prilikom smo obišli i ovdašnju citadelu iz 14. veka koja se nalazi u samom centru grada. Petougaone je osnove i približnog obima 350 metara.

Utvrđena crkva u Aiudu.


   Sledeću ozbiljniju pauzu napravili smo u Temišvaru. Tu smo prvo pošteno ručali, a onda u supermarketu potrošili sve leje koji su nam preostali. Nakon toga krenuli smo dalje i ubrzo ušli u Srbiju. Tako se završilo ovo putovanje po Rumuniji, Moldaviji i Pridnjestrovlju.

Нема коментара:

Постави коментар