Ознаке

Albanija (7) Azerbejdzan (8) Bugarska (16) Delta Dunava (10) Egipat (1) Grčka (6) Gruzija (23) Iran (16) Istanbul (6) Italija (1) Izrael (18) Jermenija (13) Jordan (1) Kazahstan (17) Kina (5) Kirgizija (5) Krim (11) Mađarska (2) Makedonija (2) Maroko (1) Moldavija (12) Nepal (16) Pridnjestrovlje (12) Rumunija (36) Rusija (5) Sirija (7) Transilvanija (14) Turska (22) Ukrajina (14) Uzbekistan (17)

понедељак, 01. април 2013.

Do Jermenije preko Turske i Gruzije (12. deo)ŠAFRANBOLU


   Iz Ankare smo se autobusom uputili ka gradu Šafranbolu. Putovali smo sa kompanijom Šafran. Čim smo krenuli, obradovao sam se kao dete, jer sam provalio da na onom televizorčetu u sedištu mogu da se igraju neke igrice. Odmah sam se bacio na šah, a mašina me je urnisala. Posle ne znam koliko mojih uzastopnih poraza iznervirao sam se i prešao na pasijans. Tu sam već bio nešto uspešniji. Zamajavajući se ovom spravom nisam ni osetio put, a već smo stigli u Karabuk. Tu smo prešli u minibus i za nekih petnaestak minuta bili smo u Šafranbolu. Tačnije, došli smo do novog dela grada, a odatle smo pešice otišli do tzv. istorijskog dela Šafranbola, tj. do Čaršije. To i nije bila tako mala šetnja, pogotovo sa rančevima na leđima.
Šafranbolu

   U ovom delu grada savršeno je sačuvana stara turska arhitektura. Sve kuće su izgrađene od ćerpiča i drveta, a zatim su omalterisane u belo. Sve imaju doksate i zanimljive drvene balkone i prozore. Bukvalno ne postoji ni jedna moderna građevina. Ako kojim slučajem neka i postoji, urađena je u tom fazonu, tako da ne štrči. Smestili smo se u jednu od tih starih kuća, koja je preuređena u mali hotel.
Šafranbolu

   Posle kratkog odmora krenuli smo u istraživanje ovog grada iz prošlosti. Šafranbolu se nalazio na nekadašnjem glavnom otomanskom putu iz XVII veka između Gerede i Crnog mora. Ovaj grad je, takođe, bio poznat i po proizvodnji šafrana, na šta ukazuje i njegovo ime. Nekada su 20 % stanovništva činili Grci, koji su kasnije proterani. Prvo smo obišli zgradu muzeja, koji se nalazi na brdu iznad Čaršije. Ništa posebno, stari nameštaj i etnološka zbirka. U podrumu se nalaze replike raznih zanatskih radnji: kožarska, obućarska, poslastičarnica, apoteka itd. Popeli smo se i na vrh sahat kule koju je u XVIII veku izgradio veliki vezir.    Gotivim ovakva mesta koja su zadržala stari ambijent. Uživali smo prolazeći pored ovih starih kuća, hamama, karavansaraja, dzamija, mostova, a onda smo odjednom stali kao ukopani. Stoj! Na izlogu poluraspale kafane pisalo je velikim slovima COLD BEER. Konačno mesto gde čovek može da se osveži ovim božanstvenim napitkom. Lokal u kome služe pivo nije tako lako naći po unutrašnjosti Turske. Nije to ko u turskim letovalištima na moru, gde svaki bircuz ima pivo. Po Anadoliji treba se pomučiti da kao stranac koji ne poznaje teren i koji uglavnom nema mnogo vremena, pronađeš mesto gde možeš da cirkaš pivo, a da nije neki fensi restoran. Jeste bilo preskupo, ali je vredelo.

Нема коментара:

Постави коментар