понедељак, 18. јул 2022.

Kolima do Antiohije 2022. (9. deo)

 

UZUNČABURČ & ANAMUR

 

   Iz Kizkalešija smo se uputili na sever, u kopno, ka selu Uzunčaburč, jer se u njemu nalaze ostaci antičkog grada Olbe, ili Diocezareje. Naime, Olba je njegovo helenističko ime, a u Diocezareju je preimenovan u doba Vespazijana. Grad se razvio oko monumentalnog hrama Zevsa Olbiusa. U pitanju je peripter sa 12 korintskih stubova. Važi za jedan od najstarijih hramova podignutih u korintskom stilu. Izgrađen je početkom 3. veka pne za vreme vladavine Seleuka I. Tokom vizantijskog perioda pretvoren je u crkvu.

Uzunčaburč - Olba.


Hram Zevsa Olbiusa.


   Uz Zevsov hram pruža se ulica sa kolonadom, koja vodi do svetilišta posvećenog Tihi. Po svojoj grandioznosti ističe se i severna kapija. Ona je dužine preko 30 metara. Ima veliki centralni prolaz i dva manja sa strane.

Hram Tihe.

Severna kapija.


   Lokalitet je bio zatvoren, jer su izvođeni nekakvi zaštitni radovi, ali gotovo je nemoguće potpuno ograditi toliko arheološko nalazište, tako da smo bez problema pronašli prolaz i obišli bukvalno 90 % lokaliteta. Zbog tih restauratorskih radova bila je prekrivena skelama helenistička kula, po kojoj je ovo selo dobilo naziv Uzunčaburč (Visoka kula). Prošetali smo i lepo sačuvanim popločanim rimskim putem, duž koga se prostirala tzv. istočna nekropola.

Rimski put.

Nekropola.


   To je bilo to, što se tiče Olbe, usledio je povratak na obalu mora, u grad Anamur. Tačnije, pre nego što smo se smestili u ovo mesto, zastali smo na njegovom istočnom kraju da bismo posetili Mamure kastel, ogromnu srednjevekovnu tvrđavu. Podigli su je Kilikijski Jermeni na mestu rimskog kastruma iz 4. veka. Tokom vekova su je obnavljali i prepravljali: Vizantinci, krstaši, Seldzuci, Karamanidi i Osmanlije. Kao posledica svih tih obnova i proširivanja stvorena je moćna fortifikacija, koja se prostire na preko 20.000 m2. Utvrđenje ima 39 kula, nekoliko dvorišta, šanac sa vodom, a u njoj je svoje mesto našla i jedna dzamija.

Mamure tvrđava.






   Po obilasku Mamure tvrđave otišli smo da pronađemo neki smeštaj. Podrazumeva se, i ovaj put smo izabrali hotel na plaži, tako da smo posle kratkog odmora završili u moru. Uveče smo se malo prošetali ovim mestom, a onda je na red došla večera. Opet riblji restoran i opet sam bio zadovoljan izborom riba. Odlučili smo se za par jela od umbrine. Na Jadranu se ova vrsta zove koraf ili šarac. Klopa je bila odlična.




8 коментара:

  1. Nisam bio takodje Uzuncaburc, kamera... :) Ali mi se svidja Talesov duh u vama - iako nema puta, stvorićemo ga! :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ha, ha, Talesov duh! Pa, brate, dodješ u tri lepe i zatvoreno, to ne prolazi! Inače, taj Uzunčarbuč je baš poznat iz arheološke literature, maltene da nema monografije o antičkim lokalitetima po Turskoj da nije bogzna kako zastupljen, medjutim mene baš i nije nešto dojmio. Ne kažem da je loš, u stvari ok je, ali nije nešto da padneš na teme. Recimo ti si se po Turskoj nagledao boljih lokaliteta, tako da nije must to see.

      Избриши
  2. Fora je što imaju previše arheo-lokaliteta. Posetiš 200, porastu ti standardi i šta ćemo sad? :D Onda Uzuncaburc ne dodje ništa spec, a da je recimo u Srbiji ili Bugarskoj, bilo bi lomljava nogu da se poseti. :D
    BTW, Kybiru niste posetili? To je malo južnije od vaše rute, ali je poznata po onoj meduzinoj glavi u mozaiku amfiteatra. Nisam ni ja bio, ali hoću jednom, inshallah. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Apsolutno si u pravu. To je to!
      Što se tiče Kibyre nju sam ostavio za to poslednje plansko putovanje po Turskoj gde bi akcenat bio na Likijskom poluostrvu. Čak i tu na tom malom prostoru moraću da pravim neki izbor pošto ima gomila lokaliteta. Recimo u dilemi sam da li da obilazim Termesos. Za sada sigurni su Fetije, Kibira, Tlos, Ksantos, Letoon, Patara, Demre Mira, Olimpos, Faselis i Kaš.

      Избриши
  3. E neeee! Odlično što si to pomenuo! Termesos treba da ti bude prvi, pa sve ostalo! :) I to kreni putovanje prvo odatle, zbog zglobova. Ima penjanja gore, za tebe će biti malo naporno, ali veruj mi, posle obilaska njega, 90% lokaliteta u Turskoj će ti izgledati smešno! Pazi šta sam obećao! Ako ti se ne svidi, slobodno nemoj sa mnom ni reč da prozboriš do kraja života. :D Termesos je BRUTALAN! Kao Hitlerovo Orlovo gnezdo. Impresivna lokacija, pogled, amfiteatar, ma sveeeeee! I to na 1000m nadmorske, dok se svi guše dole u dolini u vlaGi, tamo gore je prijatno kao na Himalajima. :D Recimo od svih pobrojanih, Olimpos i Kaš su shit, baš ono bzvz. Videćeš već. Kroz Olimpos svaki dan prodefiluje po milion gologuzih turista koji idu na plažu, te moraju tuda da prodju, smuče ti život. Zatim sam lokalitet nije ništa spec. Tu su ti grobnice bile smeštene unutar samog grada. Ovi ostali su ti svi dobri. Tlos je na 1000-ku isto, Faselis ima plaže pored ostataka, čista hladnjikava voda, milina!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro, poslušaću te za Termesos. Nisi ti jedini koji mi je nešto slično reko. Neke moje kolege, bračni par, takođe strastveni putnici bili su oduševljeni Termesosom. Za Olimpos sam i sam ukapirao da nije ništa posebno, ali tu mi je na dohvat ruke, pa ću da svrnem. Verovatno će ovaj deo Turske biti sledeće godine, a plan mi je da se zabodem u mestu Gelemiš, kod Patare beach i onda red kupanja red obilaska Likijskog poluostrva (naravno više će da bude obilaženja).

      Избриши
  4. Matori, odi do Pinara ancient town. Ja ne odoh jbg, tako se pogodilo, a krivo mi je. Patara nije bila ništa spec, videćeš već. Kolima ste, moguće je sve.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To sam prevideo. Sad sam geldao na google mapi, odlično izgleda. Dodat i Pinara ancient town. Fala Tales i dosta nemoj više da mi dodaješ lokalitete će izginem da ih sve vidim. Šalim se naravno, biće to laća za mene, ipak je cela Likija mala teritorija.

      Избриши