петак, 25. април 2014.

Nepal 2014. (5.deo)



ČANGU NARAJAN


   Jedan dan smo iskoristili da taksijem odemo do Čangu Narajan hrama. Ovo hindu svetilište nalazi se na omanjem brdašcetu, dvadesetak kilometara daleko od Katmandua. Inače, taksi, kao i većina drugih stvari u ovoj zemlji, je izuzetno jeftin, tako da je to odlična opcija za obilazak okoline nepalske prestonice.
   Prilikom nevelikog uspona do ovog hrama prošli smo kroz neko malo selo sa kućama od crvene cigle, na čijim fasadama su se sušili klipovi kukuruza. Donji spratovi su pretvoreni u prodavnice suvenira. Kao i svuda po dolini, i ove kuće imaju brižljivo izrezbarene sve drvene detalje. Celom ambijentu treba dodati žene koje su punile vodu iz specifičnih javnih česmi-bazena, ljude koji su sedeći na podu trebili nekakvo zrnevlje, devojke koje su na ulici prale suđe i slatku, musavu decu koja su nam neumorno dobacivala “Hello, how are you”.



   Sam hram je dvokrovna pagoda, sa bogato ukrašenim gredama. Okružena je raznim kamenim skulpturama, lavova, slonova, grifona. Većina njih potiče još iz ličhavi perioda. Ličhavi su oko 300. godine došli iz severne Indije i vladali dolinom Katmandua sve do 750. godine. Posle njih nastupilo je tzv. mračno doba, tokom koga će dolina biti osvajana od strane Tibeta i Kašmira. 



   Dvorište hrama je bilo ispunjeno vernicima. Neki su zvonili klateći zvona postavljena oko svetilišta. Drugi su palili male sveće ispred skulpture klečeće Garude. Bosonogi sveštenik, sa tanjirom pirinča u jednoj ruci i bokalom vode u drugoj, išao je oko te statue i obavljao neki ritual. Za to vreme jedna mlada devojka je udarala u bubanj. U vazduhu se osećao prijatan miris nagorelih aromatičnih štapića. Nekoliko pasa nije obraćalo pažnju na sva ta dešavanja, već su se mirno izležavali i razvlačili po podu.





2 коментара: