недеља, 27. април 2014.

Nepal 2014. (10. deo)



BHAKTAPUR


   Treći od tri velika grada doline je Bhaktapur. On je na mene ostavio najjači utisak, te sam ga zbog toga posetio u dva navrata. Ovo je grad sa ubedljivo najbolje sačuvanom starom arhitekturom. Ništa tu nema što već nisam video u Katmanduu, ali ipak bih Bhaktapur izdvojio. Uske popločane ulice, kuće od crvene cigle sa izrezbarenim gredama i prozorima, dvorišta – čovkovi, trgovi, rezervoari za vodu i naravno, gomila svetilišta.



   I Bhaktapur ima svoj Durbar skver sa kraljevskom palatom i puno hinduističkih hramova. Jednog od njih, koji se zove Hram slonova, takođe krase grede sa erotskim scenama. Ovaj trg ima i jedno budističko svetilište. I ovdašnji kralj je podigao stub sa spomenikom na vrhu, kao što su to uradili i vladari Katmandua i Patana.




   Razlika u odnosu na druga dva grada doline je u tome što je u Bhaktapuru i ostatak grada zadržao duh prošlih vremena. Tako ovde, osim ovog glavnog trga, postoje i ništa manje veličanstveni trgovi Taumadhi tole i Tačupal tole. Posebna priča je grnčarski skver, oko koga na desetine majstora izrađuje posude na svojim vitlima, dok im trg služi za skladištenje gline i sušenje posuđa.




   Sem dobro sačuvane nekadašnje arhitekture, Bhaktapur mi je favorit i zbog ambijenta koji vlada u njemu. Ovde je moguće videti u samom centru starca u nepalskoj nošnji kako prolazi terajući ispred sebe nekoliko ovaca. Na jednom malom trgu sedela je grupa žena u raznobojnim odeždama i dok su štrikale međusobno su se zadirkivale i smejale. Malo dalje od njih grupa matoraca, svi sa nepalskim kapama, sedeli su ćutke na stepeništu hrama. Nekoliko koza slobodno se šetalo po Tačupal skveru. Jednu je krenuo da juri trgovac kome je pojela paradajz, a druga je svoj izvor hrane pronašla u velikim kolicima punim đubreta.

   Posebno me je nasmejao prizor pored čuvenog “Paunovog prozora”. U pitanju je jedna od atrakcija Bhaktapura, drveni sjajno izrezbareni prozor sa predstavom pauna. Odmah pored njega pravi živi pevac, kome su verovatno dojadili turisti što škljocaju fotoaparatima u susedni prozor, prkosno je zauzeo istu pozu kao i drveni paun.


2 коментара: